Sisällön tarjoaa Blogger.

MIKSEI ASUNTOA VOI KOENUKKUA?

Ker-Lux seinävalaisin. Eco Wallpaper Botanica.

Ker-Lux seinävalaisin. Eco Wallpaper Botanica.

vanha hirsitalo makuuhuonevanha hirsitalo makuuhuone

vanha hirsitalo makuuhuone

Ker-Lux seinävalaisin. Eco Wallpaper Botanica.
Eilen illallisella heittäydyimme tapamme mukaan Jannen kanssa rönsyilevään keskusteluun, jonka aikana sain jälleen ajatella, että miten viisas mies mulla on ja että kylläpä sillä liikkuu kaikenlaista korvien välissä. On se joskus melkoinen Pelle Peloton, mutta aika ajoin sen hullunkiillon silmiin syttyessä suusta tulee ulos pelkkää priimaa tavaraa. En ehtinyt, kun aloituslauseen heittää ja se innostui jatkamaan. Tällaista tällä kertaa:

On se kumma, että elämän isoimmat asiat laitetaan kaupan, kuin siat säkissä. Asunnot nimittäin. Tätä faktaa voi peilata vaikka vasten seuraavaa: Olisi ihme, jos auto pitäisi ostaa ilman koeajoa. Sisustushankinnoissakin saa mallailla mielensä mukaan; sohvan ja maton voi hakea halutessaan kotisovitukseen. Netistä voi tilata vaatteita, joita sitten kotona kokeillaan yhdessä oman vaatekaapin sisällön kanssa. Isot ketjut, kuten Ikea, lähes kannustavat, että mieltään saa muuttaa. Heidän tuotteillaan on todella pitkät palautusajat. On jopa 365 päivää aikaa vaiheilla. Ja entä TV-shopit sitten: mitä vaan saa hankittua 30 päivän koeajalla. Näin se on. Miksipä sitten sitä elämän isointa ostosta - omaa asuntoa - ei saa koenukkua.

Meillä on käynyt älyttömän hyvä tuuri. Kaupunkikodin makuuhuone on sisäpihan puolella ja erittäin hiljainen. Tyynelästä puhumattakaan - siellä uni on rauhallista ja nukkuminen sujuu aamuun saakka ilman keskeytyksiä. Kaikilla ei ole yhtä hyvä mäihä. Naapuriin voi muuttaa rumpali tai ratikkakiskot kirskuvat kadun kulmissa. Asunnon pohjaa voi hyvin arvioida näytöllä, mutta entä akustiikka ja ulkoseinien rakenteet. Puhumattakaan ilmankierrosta tai sisäilmaongelmista. Se on usein arpapeliä se.

Ennen meidän kaupunkikodin ostamista käytiin pitkää vääntöä eräästä ullakkoasunnosta Fredrikinkadulla. Päätettiin olla ostamatta ja myyjä soitteli perään. Teki vastatarjouksia ilman, että olimme itse tarjonneet vielä kertaakaan. Oli selvä halu saada asunto sen vuoden puolella kaupattua. Näin myöhemmin tilannetta muistellessa tulee mieleen, että mitä jos myyjällä olisi ollut uudenlaista pelisilmää. Jos meille olisi tarjottu asuntoa pariksi yöksi koekäyttöön, olisimme voineet saunoa, nukkua ja fiilistellä miltä aamukahvit tuntuisivat kattoterassilla. Olisko se kuitenkin alkanut tuntua omalle?

Eilinen keskustelu illallispöydässä sivusi myös sitä, että käyttäisikö ihmiset tätä tapaa sitten hyväkseen. Ottaisivatko asunnon eikä hotellihuonetta? Hevonkukkua sanon minä. Eihän autokauppakaan mittavissa määrin kärsi siitä, että viikonlopun mökkireissulle otetaan koeajoauto, eikä vuokraversiota. Kyllä hyvä myyjä oikean ostajan erottaa.*Kuvissa Tyynelän makuuhuone. Tapetti Eco Wallpaper Botanica. Päiväpeite Pore Helsinki. Tyynynpäälliset Svaneforsilta. Sänky Nukkuville. Seinävalaisin Ker-Lux kirpparilta, kattovalaisin Valinte kirpparilta ja liinavaatekaappi Tori.fi.*
TallennaTallennaTallennaTallenna
TallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallennaTallenna

14 kommenttia

 1. Mieletön idea, suorastaan nerokas <3 Uni on tärkeä osa elämää ja jossakin paikoissa se nukkuminen tosiaan maittaa hienosti ja joissakin taas ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3

   Oon niin samaa mieltä sun kanssa siitä, että jossain maittaa, joissain ei. Fiilis vaikuttaa. Kodin ostaminen tehdään aina tunteella, joten tuossahan sitä fiilistä vasta saisi. Ei luulisi olevan ongelma etenkään uusissa (rakennetuissa tai remontoiduissa) myyntiä varten stailatuissa asunnoissa.

   Poista
 2. Meilläkin jäi yksi talokauppa vaiheeseen, kun ehdotimme koeyöpymistä ja myyjä pöyristyi ajatuksesta, ei missään nimessä.... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho. Mä en ole kuullut, että kukaan olisi ehdottanut (erittäin hyvä, että teitte sen!!), mutta ompa kummaa, ettei suostuttu. En mäkään ostaisi, jos kysymisen jälkeen ei onnistuisi. Tulisi olo, että olisi jotain vilppiä.

   Poista
 3. Me oltais talokauppoja väännettäessä saatu mennä yöksi kohteeseen jos oltais haluttu - pahasti allerginen ja sisäilmaoireileva kun olen. Oli ihanaa että myyjä tarjosi mahdollisuutta. Tarjoaisin minäkin jos ja kun kotiani joskus myyn, ei mitään ongelmaa! :) Yleiseksi käytännöksi tämä, kannatetaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Tollainen on erittäin hyvä mahdollisuus tossa tilanteessa. Toivottavasti saitte kivan ja teille turvallisen kodin <3

   Poista
 4. No niinpä!! Itse olen muuttanut lukuisia kertoja ja on useimmiten ollut tuuri. Mutta paljon on ystäviä, joilla on ollut ns.naapuri helvetistä ja itse miettinyt, että minä olisin lähtenyt kävelemään jo. Mutta jos olisi voinut viettää esim.yön tai viikonlopun kämpässä ja oppinut että naapuri polttaa sikaria 24/7 niin olisi voinut sanoa, että seuraava. Toivottavasti joku saa ideasta kiinni ja alkaa järjestää koeyöpymisiä. Asuntoesittelyissäkin voi olla niin paljon ihmisiä, ettei juurikin tätä ratikan kirskuntaa esimerkiksi kuule ja huomaa sen vasta kun on muuttanut. Hyvä aivoriihi teillä. Ja ihana makkari. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri!! Ai hitto olis kauheaa asua sikarinkäryssä.

   Toivottavasti ainakin uusien asuntojen kauppaajat tarttuvat tähän. Ei luulisi olevan ongelma, kun ei olisi edes henkilökohtaista omaisuutta piilotettavana ;)

   Meidän aivoriihin on kyllä <3
   Kiitos!

   Poista
 5. Täysin samaa mieltä! Minulla oli se mahtava tilanne että sain mennä tutustumaan taloon omilla avaimilla koirien kanssa kokonaiseksi päiväksi. Siinä oli jo aivan eri fiilis kun uskalsi ihan eri tavalla tutkia, nuuskutella, fiilistellä ja rapsutella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooo miten ihanaa! Olipa hyvä tuuri teillä <3 Vanhaa taloa ostaessa tää on korostuneen tärkeä homma. Ton muun lisäksi jotkut on niin herkkiä menneille energioillekin, että päätöstä olisi muuten melko hankala tehdä.

   Poista
 6. Niin totta, sama voisi olla nerokasta myös vuokra-asuntoihin! Reagoin itse homeeseen todella voimakkaasti, kiitos homekoulujen kiertämisen koko peruskoulun ajan. Kävimme juuri katsomassa vuokra-asuntoa, johon sisään astuessamme alkoi sekä minun että välittäjän nenä vuotamaan, hetken kierreltyä iski järkyttävä päänsärky ja kysyin onko asunnossa hometta. Välittäjä kiivastui ja totesi, että hometta löytyy Suomessa joka asunnosta ja sen kanssa pitää elää. Kuulemma hometta on etenkin keväisin ja syksyisin, en kyllä sen firman asuntoja käy enää katsomassa sen verran epäammattimaista touhua. Onneksi oireet tulivat heti niin voimakkaina, voi luottaa myöhemminkin omaan nenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin voisi! Parantaisi asumisviihtyvyyttä ja vähentäisi ehkä kiertoakin, kun ei tulisi valittua huteja.

   No huh huh mikä ihme tyyppi toi kuvailemasi välittäjä - ai homeen kanssa pitää elää. Oli kai sinänsä oikeassa tossa keväisin ja syksyisin esiintyvyydessä, että herkät saa varmasti kyllä enemmän oireita silloin (ihan luonnossakin), kun on kosteaa, mut eihän todellakaan kaikki kämpät homeessa ole. Aika välinpitämätön suhtautumien hällä paitsi ihmisiin, myös omaan työhönsä. Onneksi sait voimakkaat oireet heti, ettet joutunut sinne tavaroinesi asumaan <3

   Poista
 7. Joo!!!
  Mä oon nykyään vähän hysteerinen jo; oon yliherkkä äänille ja nyt Espanjassa tää asunnon kosteusongelma tekevät asumisesta sellaista tietyllä tasolla epämiellyttävää, ettei ole kotona kotonaan. Kaipailen suuresti Suomen kotia, jossa ylimmässä kerroksessa oli tosi rauhallista – miten paljon nyt tajuaa sen merkityksen, että äänimaailma sopii omaan sietokykyyn!
  Olette kyllä todella asian ytimessä etenkin kun kyse on monen sadan tuhannen euron ostoksesta – aika vähin tiedoin niitä tarjouksia joutuu joskus tekemään...
  T. Periaatteen Nainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan!! Harvaa kauppaa lyödään lukkoon niin vahvasti kuvailujen, eikä faktan perusteella.

   Mä tunnistan itsessäni noita ääniyliherkkyyspiirteitä myös. Etenkin väsyneenä. Voin kuvitella, ettei sulla ole helppoa siellä. Toivottavasti teidän seuraava koti tulee olemaan rauhallinen ja sellainen, jossa on hyvä olla <3

   Mä muuten just yks päivä mietin, että mitenhän teillä siellä sujuu. Jotain sun instastooreja katsellessa tuli mieleen, että on kyllä tosi vähän on tullut viime kuukausina luettua blogeja / muiden kuulumisia. On ollut jotenkin hektistä ja olo heikompi. Toivottavasti ootte olleet onnellisia!

   Poista