Kuukausi vaihtui ja osana omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa #suuntanaomavaraisuus on jälleen aika puhua oman ruoan kasvatuksesta ja omavaraisuudesta. Kuukauden teemana on kompostointi/ bokashi/ matokompostit & lannoitus, jota voi käsitellä omasta näkökulmastaan tai kertoa omasta omavaraisuussuunnitelmastaan, sen etenemisestä, muutoksista ja vastoinkäymisistä. Tätä kirjoitussarjaa luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkeala- blogin Heikki.
Tämän tekstin piti ilmestyä blogissani 6.5.2018.
Keväällä 2018 olin juuri ostanut Torista sekä Biolanin lämpökompostorin että katoksen, johon sen sijoitimme. Katos käsiteltiin hiilenmustaksi Osmo Color Eco Gardenilla ja otin siitä kuvia. Innostuneena kirjoitin blogiin otsikoksi "Ylpeä kompostin omistaja". Hetken päästä ajatus tuosta otsikosta alkoi tuntumaan aivan naurettavalle, vaikka sisältö olikin 100% totta. Nyt elämää tämän kompostin kanssa on takana kolmisen vuotta ja Tyynelän kanssa vietettyjä vuosia kymmenen, eikä omasta kompostoinnista ylpeily tunnu enää lainkaan kummalliselta. Kompostoimalla itse vältymme tilaamasta biojätteelle kuljetusta. Nyt ajatus siitä, että joku kiertelee tuolla katuja raskaalla kalustolla, kyydissään meidän juurestemme naatteja, vihannestemme kuoria ja käytettyjä kahvinporoja, on alkanut tuntumaan melko pöljälle. Meidänhän on mahdollista saada niiden ravinteet itse omaan käyttöön. Siinä jos jossain on arkista ilon aihetta.
Näin meillä.
Tyynelässä on enää pieni jäteastia, jonka jätehuoltoyritys tyhjentää kerran kuussa. Muovit, kartongit, paperit, metallit, tekstiilit ja lasit viedään kierrätyspisteelle samalla, kun ajetaan ruokakaupalle. Lähimmälle sellaiselle on matkaa 8km. Biojäte kompostoidaan lämpökompostorissa, jota tyhjennetään esimerkiksi syksyisin hyötypuutarhaan - mullan sekaan kääntäen ja keväisin kohtiin, jotka kaipaavat maanparannusta (pensaiden juurelle, kukkapenkkiin jne). Talvisin komposti tuppaa meillä helposti jäähtymään, mutta käynnistyy keväällä, joten siitä ei ole liiemmin tarvinnut olla huolissaan.
Tälle vuodelle toivon Torionnea puutarhajätekompostin kanssa. Haluaisin sellaisen perinteisen suuren muovilaatikon, jossa voisi suorittaa myös jälkikompostointia lämpökompostin täyttyessä. Toivotaan, että maailmankaikkeuden verkkokauppa toimittaa ;)
#suuntanaomavaraisuus
Tässä yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahoillaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan, projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.
Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen löydät täältä.
Muiden bloggaajien teemakirjoituksiin pääset tästä:
Vyöhyke 1
Multavarpaan maailma
Apilankukka
Kakskulma
Jovela
Toivola puutarha
Vyöhyke 2
Finland Urban Farming
Kohti laadukkaampaa elämää
Omavarainen vegaani
Sarin puutarhat
Vyöhyke 3
Tsajut
Harmaa torppa
Caramellia
Villa Kotiranta
Luomulaakso
Metsä Heini
Majalevon pientila
Rakkautta ja maanantimia
Mummonkirja
Vyöhyke 4
Puutarhahetki
Korkeala
Vyöhyke 5
Puutteela
Vyöhyke 7
Korpitalo
Kompostista on hyvä olla ylpeä, sillä se on iso ekoteko! Siitä saa vielä ilmaista multaa. On ihan hassua, että biojäte kerätään omakotitaloalueelta tai poltetaan sekajätteen mukana, kun sen voi helposti kompostoida pihalla mullaksi. Silloin ei tarvitse ostaa multaa.
VastaaPoistaSepä! Etenkin tuo, että sitä vielä menee sekajätteen sekaan, on ikävä ajatus.
PoistaMeillä on viime aikoina tehty niin paljon uusia kukkapenkkejä, lavakauluksia jne, että kompostien multa ei riitä vielä omaan käyttöön, mutta kaikki on kotiin päin :)
Onpa hieno haka tuossa katoksessa! <3 Pitäisi meidänkin siirtää jätekatos tienvarteen ja tehdä sille katos. Olin ehtinyt jo unohtaa tämänkin listalla olevan asian :D Mutta kyllä komposti on aina ylpeydenaihe, multaa on aina hyvä tehdä lisää.
VastaaPoistaSe on <3 Haka on joku ikivanha ja tuli tämän talon mukana. Olen kyllä todella iloinen, että meillä on pajatilat vanhassa navetassa ja on mahdollista säilöä kaikkea tuollaista - mahdollisia tulevia tarpeita varten.
PoistaKannattaa muuten kurkata oman kunnan jäteasetukset tuota katosta perustaessa. Etenkin, jos sinne sijoittaa kompostin, niin siinä voi olla jotain määreitä, miten kaukana naapurista sen tulee olla. Onnea projektiin :)
Ompa tyylikäs koti kompostille. Ja ei, kompostihehkutuksessa ei ole mitään outoa <3
VastaaPoistaEikö <3 Tuo katos on kyllä helpottanut siellä asiointia melkolailla. Kävi tuuri, että joku viereisestä kylästä oli tuosta luopumassa ja toi sen vielä suoraan mulle pihaan. Samoin kävi kompostin kanssa.
PoistaTotta, että tuntuu erikoiselta kun biojätettä rahdataan ympäriinsä autoilla, kun sen voi pienenkin pihan omistaja muuttaa mullaksi. Saat olla ylpeä todellakin pienestä multatehtaastasi!
VastaaPoistaMä vähän jopa hätkähdin tuota ajatusta tätä kirjoittaessani. Siitä tavallaan huomaa, että miten on "kaupunkilaistyttö muuttunut maalaiseksi", kun ennen niin vieraat asiat muuttuvat arkipäiväisiksi.
PoistaTyylikäs ratkaisu sijoittaa komposti jätekatokseen! Tuntuu että niitä aina piilotellaan jonnekin vajan taakse, ihan turhaan.
VastaaPoistaSe on totta- niin piilotellaan. Tämän täyttäminen on nyt todella helppoa, kun menee samalla, kun lähtee pihasta. Toki kannattaa tarkistaa oman kunnan määräykset, että onko jotain metrimääriä mitä pitää olla seuraavaan taloon tms.
PoistaHieno otsikko :D Kompostorista saa ja pitääkin olla ylpeä.
VastaaPoistaMiksi kuskauttaa jonnekin sellaista, minkä voi itse hyödyntää?
Teidän katos on upea.
:D kiitos. Se oli se ensimmäinen ajatus, mikä mulle tästä aiheesta kolmisen vuotta sitten tuli, joten en päätynyt muuttamaan sitä tekstiä viimeistellessäni.
PoistaEn ole edes ajatellut, että kompostorilla voisi olla katos! Pitäisiköhän meilläkin tehdä sellainen, josko sillä ehkäisisi kannen jäätymistä talvella. Olettaen siis, että jäätyvä räntä tulevan kompostorin kannen saumat onnistuisi jumittamaan.
VastaaPoistaJoo katoksestahan saattaa olla siihenkin apua. Kyllä tämä myös pysyy kaikin tavoin siistimpänä, kun asustelee omassa majassaan :)
PoistaPisto sydämessä ihailen tuota teidän kompostitaloa. Kyllä se vaan on siisti ja kaunis kun sellaiseksi tekee. Meillä ei ihan tuohon olla ylletty, kompostejakin on 6 vähän joka nurkalla tonttia ja melkein kaikki taas ihan täysinä. Jotain pitäisi vissiin taas tehdä :D Pitäisi kyllä ottaa mallia esimerkiksi tästä teidän kompostitalosta. Tuo on niin upea!
VastaaPoistaMeidän puutarhakomposti onkin sitten ihan toista maata :D Kunnon rytöläjä. Hävettää ihan. Se näkyy kuitenkin suoraan naapuriin menevälle tielle. Mä olenkin suunnitellut sille jotain näkösuoja-aitaa. Sinne voisi rakentaa vaikka pätkän risuaitaa.
PoistaHauska aloitus sinulla. Olen avoimesti sanonut, että kaikilla kylillä tarvitaan yksi kylähullu ja olen ilmoittautunut vapaaehtoiseksi kompostointi-haketus-kierrätys-addiktina. MIkään ei vedä vertoja sille, että näkee biojätteen matkan omassa pihassa kompostin kautta kasvimaalle ja takaisin keittiöön. Se on varsinaista kierrätystä!
VastaaPoistaKiitos :D Kuulostaa hauskalle! Mäkin voisin ihan mielelläni toimia paikallisena kylähulluna meidän kulmilla. Tänään naureskelin ja maalailin kauhukuvia ystävän kanssa, että koska ajokorttia ei ole (menetin sen ja osan näkökyvystäni multippeleissa aivoinfarkteissa 2012), niin voisin hankkia pari koiraa ja alkaa ajelemaan lähikaupalle koiravaljakolla. Siinä saisi naapurin hevostilalliset puhumisen aihetta, kun tulisivat omilla kärryillään vastaan :D
PoistaTästä komposti / jäteaihealueen hulluudesta olen muuten kirjoittanut aiemmin, meidän kaupunkikodin näkökulmasta, mm. täällä: https://kemikaalicocktail.fi/2019/10/kolumni-kun-kuusi-tekosyyta-ei-ole-tarpeeksi/
Kyllä kompostoinnistaan saa olla ylpeä, se on sitä tekemistä, eikä pelkkää puhumista, mitä tänä päivänä riittää! Olen myös oman biolan lämpökompostorini (sen joka ei vielä ole käytössä) löytänyt torista pilkkahintaan, eikä hakumatkaakaan tullut kuin parikymmentäkilometriä yhteensä.
VastaaPoistaSepä! Puhetta ja myös tekosyitä riittää kyllä aina, kun puhutaan joko kulutustottumuksista tai kierrätysmenetelmistä.
PoistaHyvä tuuri sullakin on ollut noiden torilöytöjen kanssa <3
Meillä on ihan sama systeemi. Sekajäte tyhjennetään kuuden viikon välein ja itseasiassa, jos kaiken kierrättäisi hyvin tarkasti, ei tarvitsisi sitäkään astiaa. Ainoa mihin haluaisin kompostoinnissa kiinnittää vielä enemmän huomiota on se jätteen määrä mitä sinne menee. Meillä sitä on ihan liikaa. Ihana tuo teidän katos.
VastaaPoistaKuuden viikon välein voisi olla hyvä meillekin. Täytyykin selvitellä ja laskeskella.
PoistaOot oikeassa jätteen määrän kanssa. Olisi hyvä lähteä liikkeelle siitä hävikin nimimoimisesta... mutta se on jo todella hyvä alku, kun tiedostaa, mihin voi kiinnittää seuraavaksi huomiota :)
Kiitos <3
Mä olen alkanut myös tori bongauksen ihan urakalla se, se vasta addiktoivaa puuhaa onkin. Hieno löytö ja mhtava kokonaisuus.
VastaaPoistaSe on! Mä saan siihen helposti uppoamaan vaikka tunteja päivässä, kun on jotain tiettyä haussa. Eli aikaa kyllä menee, vaikka rahaa ja luonnonvaroja säästyy :D
PoistaOnhan Torin hakuvahdit ja *-merkin käyttö sulle tuttuja? Ne auttavat paljon sen oikean tavaran löytymisessä.
Aivan ihanan haka ja katos. Meidän kompostialue on vielä kesken, mutta toivon kovasti, että se lopulta tulee näyttämään yhtä upealta ja siistiltä kuin sinulla. Aurinkoista kevättä!
VastaaPoistaHaka on kyllä symmis. Se löytyi tuolta meidän pajalta (entinen navetta) eli tuli aikoinaan talon mukana.
PoistaSamoin sinne :)