Sisällön tarjoaa Blogger.

Unelmieni orangerie toteutuu ihan perinteisenä kasvihuoneena

Kuukausi vaihtui ja osana omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa #suuntanaomavaraisuus on jälleen aika puhua oman ruoan kasvatuksesta ja omavaraisuudesta. Kuukauden teemana on kasvihuoneiden esittely/ haaveilu & siemeninventaario, jota voi käsitellä omasta näkökulmastaan tai kertoa omasta omavaraisuussuunnitelmastaan, sen etenemisestä, muutoksista ja vastoinkäymisistä. Tätä kirjoitussarjaa luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkeala- blogin Heikki.


Kuvakaappaus Pinterest


Kasvihuone, viherhuone, ansari vai orangerie 


Meidän pihalla on kasvihuoneen mentävä kolo ja minä olen selannut Pinterestiä ja tehnyt haaveilleni kansioita. Unelmieni kasvihuone olisi tietysti orangerie / ansari - sellainen rustiikkinen, kulahtaneen puunvärinen, rönsyilevä talvipuutarha. Se olisi perustettu pihan puolivarjoisalle puolelle, tiilisokkelille, lattia olisi ladottu tiilistä ja päädyssä olisi, lämpöä varaavista tiilistä muuratun päätyseinän päällä, kolmionmallinen ikkuna. Nämä viherhuonehaaveet totteuttaakseni tulisi ehkä muuttaa Ranskan maaseudulle.


Todellisuudessa se ensimmäinen kasvihuone, jonka tulen pihallemme saamaan, on todennäköisesti tehty vanhasta leikkimökistä tai on muuten vaan pienehkön vajan kokoinen. Talvipuutarhan henkeä voin sinne saada korkeintaan kuuntelemalla Zazia ja siemailemalla shampanjaa. Saattaisin tänä vuonna tyytyä myös puhelinkopin kokoiseen pitkästä tavarasta tehtyyn kasvihuonekaappiin. Siellä saisin ensihätään kasvatettua juuri sen sopivan pienen määrän tomaatteja, basilikaa ja paprikaa. Tämä olisi ehkä hyvä lähtötilanne, mutta tuskin pidempiaikainen ratkaisu. Olen kuullut, että kasvihuonetta rakentaessa harvemmin käy niin, että tulee liian suuri, vaan useimmiten se käy pian liian pieneksi. Onko sulle käynyt niin? 


Kasvihuoneen perustamisessa arvelluttaa tällä hetkellä eniten sen sijoittaminen tontille. Tilaa on sinänsä paljon, koska neliöitä on 2500m2, mutta koko puutarhamme / takapihamme on paitsi tuulinen, myös suorassa paisteessa ison osan päivästä. Puistomaisella etupihalla olisi enemmän puiden varjostamia kohtia ja sinne ei paista iltapäivän kuumin aurinko, mutta matka kastelupisteelle on pidempi. Toki se voisi olla ratkaistavissa sadevesitynnyrein. Ulkona sijaitsevia vedenottopisteitä meillä ei ole. Kylmä vesi tulee sekä taloon, että saunalle. Talon rännit on tullaan uusimaan tänä vuonna ja kasteluveden kerääminen niistä onnistuu tulevaisuudessa hyvin.


Kuvassa rakennukset ja tontti ovat mittakaavassa, mutta kasvillisuus, kuusiaitaa lukuunottamatta, ei ole oikeilla paikoillaan.


Tuulen ja routivan savimaan vuoksi meillä tulee kiinnittää erityishuomiota kasvihuoneen perustuksiin ja jämäkkään runkoon. Jos mulla olisi mahdollisuus nyt valita kasvihuone valmiina suoraan pihaan, ottaisin meille ilomielin kotimaisen Veg&able kasvihuoneen. Ulkomuodon ja kotimaisuuden lisäksi siinä kiinnostaa tuo erikseen mainittu jämäkkyys tuulisillakin paikoilla. Meillä meinaan puhaltaa koko viereisen pellon matkalta avoimesti suoraan pihaan. Tämän ehkä uskaltaisin sijoittaa jopa navetan ja saunan väliin, lavakaulusten läheisyyteen. Siinä tosin voisi olla liian paahteista.


Tällä hetkellä meiltä molemmilta eniten myönteisiä argumentteja saanut kasvihuoneen paikka on talon takaoven puolella - eteläisen kuusiaidan katveessa. Tässä kohtaa talon ja kuusiaidan väli on kapeimmillaan, mutta kasvihuone olisi helpon matkan päässä sekä takaovelta että grilliltä. Sinne voisi hyvin sijoittaa pitkulaisen kasvihuoneen, joka ei ole oleilemiseen tarkoitettu. Tänne tulisi hyvin valoa, muttei porottaisi suoraan. Bonuksena - kasvihuonetta olisi ihana ihailla keittiön ikkunasta.


Jonkinlaista rahan ja ajan kulua on siis luvassa, kun hommiin ryhdytään, mutta varmasti pitkässä juoksussa päästään kokonaisuudessa reilusti plussan puolelle. Jos ei rahan ja ajan kanssa, niin ainakin henkisesti. Mikä on ollut parasta, mitä kasvihuone on sulle antanut? Säästöjä, harrastuksen vai iloa ja onnea?

Siemeninventaario

En tiedä onko kevät ollut oikeasti tavanomaista kylmempi vai onko vain odottavan aika pitkä, mutta sormet syyhyäisi jo kylvöpuuhiin. Kuten maaliskuussa mainitsin, meillä mennään tänäkin vuonna suorakylvöin ja ostotaimin, joten vielä en ole päässyt täyspainoisesti hommiin. Juureksia; porkkanaa, punajuurikkaita, retiisejä ja palsternakkaa kylvin sunnuntaina. Samoin ensimmäiset perunat istutin sekä ämpäreihin kuistille, että harsojen alle pihalle eilen. Kaikki muutkin istukkaat ja siemenet on toki valmiiksi ostettu ja taimet varattu paikalliselta tilalta. Laitoin viime viikolla saunan viereen ja taakse lisää viljelylaatikoita perunoille. Pohjustin ne pahvilla, risuilla ja kuivilla lehdillä. Loput Annabellet itävät keittiön ikkunalaudalla ja pääsevät pian multaan. Tästä se kausi taas alkaa :)


Tässä yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahoillaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan, projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen löydät täältä.


Muiden bloggaajien teemakirjoituksiin pääset tästä:


Kasvuvyöhyke 1


Jovela

https://www.omavarainen.fi/l/kasvihuoneikkunoista/


Apilan kukka

https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-5-kasvihuone/


Multavarpaan maailma

https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-toukokuu-2021.html


Toivola puutarha

https://toivolapuutarha.blogspot.com/2021/05/haavelua-kasvihuoneesta.html


Kasvuvyöhyke 2


Kohti laadukkaampaa elämää

https://varmuusvara.blogspot.com/2021/05/toukokuu-2021.html


Urban farming kotitarveviljely

https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/05/kausarin-halpa-mutta-toimiva-versio.html


Oma tupa ja tontti

https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/05/nayton-paikka.html


Keittiössä, kotona ja puutarhassa

https://blogit.meillakotona.fi/keittiossakotonajapuutarhassa/suuntana-omavaraisuus-kasvihuone/


Sarin puutarhat

https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/05/siemenet-valmiina-kevaan-kylvoihin.html


Kasvuvyöhyke 3


Tsajut

https://tsajut.fi/?p=4858


Luomulaakso

https://luomulaakso.fi/?p=21188


Harmaa torppa

https://www.harmaatorppa.fi/2021/05/omavaraisuutta-vuodelle-2021-toukokuu.html


Mummon kirja

https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/05/kasvihuoneet.html


Majalevon pientila

https://majalevo.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html


Caramellia

https://caramellia.fi/toukokuu-2021/


Metsäläisten elämää

https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2021/05/omavaraisempaa-elamaa-2021-osa-3.html


Torpan tyttö

https://torpantytto.com/2021/05/03/kasvihuone-vai-ei-kasvihuonetta-jahkailun-ennatyksia/


Mikä Itä

https://mikaita.fi/?p=755


Rakkautta ja maanantimia

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/05/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-5.html


Kasvuvyöhyke 4


Puutarhahetki

https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/05/unelmana-omavaraisempi-elama.html


Korkeala

https://www.korkeala.fi/kasvit-niin-huoneessa-kuin-pihalla-toteutuneet-ja-haaveissa/


Kasvuvyöhyke 5


Puutteela

https://puutteela.com/?p=681


Kasvuvyöhyke 7


Korpitalo

https://korpitalo.wordpress.com/2021/05/03/toukokuu-21-kasvihuone/

24 kommenttia

 1. Minusta kevät on ollut tavanomaista kylmempi, ainakin täällä meilläpäin. Oli joku lyhyt jakso, jolloin näytti todella lupaavalta, mutta sitten iski kylmä jakso lumen, rännän ja ainaisen pohjoistuulen kera, vaikka sateista on päästy, on tuo tuuli ollut todella kylmää. Orangerie, opein uuden sanan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama tunne on minulla. On ollut kyllä harsot tarpeen hyötykasvipuutarhassa. Nyt onneksi näyttää jo lupaavammalle.

   Poista
 2. Tuo sun Pinterestin haavekansio vois olla mun haavekansion sisko :D Ihan samoja inspiskuvia sekä tälle nyt tehdylle kasvarille, että meidän itse tehdylle pikkukasvarille, jonka isäntä teki pari vuotta sitten seinäkiinnitysmallisena. Toi sun pohdinto kasvarin paikasta on tosi hyvä mainita, juuri tuo, että paras paikka kasvarille ei ole se paahteisin paikka pihalta. Meillä oli tän asian kanssa hieman haastetta, kun tuo puutarhapuoli on niin paahteinen, eikä tässä vaiheessa enää kasvaria voi laittaa mihin tahansa, kun pihalla on vähän muutakin, mutta onneksi pihan laidalla oli vielä riittävän suuri tila varjostuksineen, johon kasvarille saatiin raivattua tilaa. Toinen sun mainitsema juttu, toi tuulisuus on siinäkin mielessä ei ihan paras, koska pölyttäjillä voi olla haasteita päästä pölyttelemään kasvarin sisälle. Olen nähnyt kivoja ratkaisuja siihenkin tuolla ison maailman todella tuulisilla alueilla. Ovat laittaneet esim. tiuhempaa papu- tai herneaitaa siihen lähistölle hidastamaan tuulen vaikutuksia pölyttäjämielessä. Mitään kasvariahan ne ei tietenkään paikallaan pidä :D

  Kyllä mäkin sanoisin, että kannattaa ehkä sitä kokoa miettiä hyvin, tietysti sen oman tarpeen mukaan, mutta onhan se usein niin, että sitä tilaa sitten kuitenkin haluaisi vähän lisää ;) Sulla oli tossa otsikossa kysymyksenä "Kasvihuone, viherhuone, ansari vai orangerie" ja itse joskus silloin kun vasta blogeja availtiin, hämmästelin tuota ansarin käyttöä kasvihuoneen nimenä - minkä ihmeen lyhennys se voi olla, hassu kasvari, mitä? Vasta muutama vuosi myöhemmin, kun luin orangerieista Suomessa, hiffasin, että sehän on "oraansheriistä" tietysti kansanpuheistunut, kuten juttukin sitten vahvisti.

  Aurinkoisia kevätpäiviä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haavekansion isosisko <3

   Mä en muistanutkaan teidän seinämallista kasvaria. Piti heti käydä sitä kurkkimassa ja vaikutti kyllä todella kätevälle.

   Mä olen täällä edelleen ihan kahdenvaiheilla kasvihuoneen koon kanssa. Seinämalli kuulostaisi helpolle alulle, mutta tuskin on pitkäaikainen ratkaisu. Myöhemminkin toki voisi toimia yhtenä osana viljelyksiä. Mulla kävi täällä puutarhuri muissa hommissa (otin apua etupihan polun kaivamiseen, pihatien parannukseen ja alppiruusujen istuttamiseen) ja siinä puhuttiin, että paras näistä haastavista paikoista voisi sittenkin olla pellonlaita. Siellä pitäisi vaan ratkaista varjostaminen, tuulettaminen ja pölyttäminen. Saa nähdä milloin pääsen loppuratkaisuun ja rakennushommiin :D

   Ansari on ihana, suuhun sopiva, sana :)

   Poista
 3. Samanlaisia kasvarihaaveita tiililattian ja -sokkelin suhteen. Tiili on niin super kaunista ❤️ Mutta totuus tulee varmasti olemaan erilainen, sitten joskus kun kasvihuone edes rakennetaan. Ehkei ensi kesänä mutta viimeistään sitä seuraavana, toivon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkea tiilisokkeli olisi ihana <3 Ja nimenomaan vanhoista, vähän kulahtaneista tiilistä rakennettu. Saa nähdä mikä se lopputulos sitten oikeasti on, mutta haaveita on hyvä olla :)

   Poista
 4. Ihania kasvihuonehaaveita! Monipuolisesti olette pohtineet ja suunnitelleet kasvihuoneeseen liittyviä asioita. Meillä isomman kasvihuoneen vieressä on omenapuurivistö suojana ja varjostamassa osan päivää. Mukavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Juu mullakin on olo, että asiaa on mietitty monipuolisesti, mutta silti päätöksenteko on jotenkin hirvittävän vaikeaa. Olisipa omenapuurivistö <3 Kauniita toukokuun viimeisiä sinne!

   Poista
 5. Samoja pinterest- ym juttuja kävin minäkin läpi ja paikkaa mietin pari vuotta. Helpotti vasta kun sain pienen häkkyräni pystyyn. Siis hetkeksi ainakin helpotti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ettei tie kasvarin pystytykseen ole ollut muillakaan ihan suora :) Toivotaan siis hetken helpotusta tänne myös.

   Poista
 6. Toivon kasvihuone-haaveittesi toteutuvan. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
  Veg&able kasvihuoneet ovat minusta tyylikkäitä, tukevia ja suomalaiseen maisemaan istuvia.
  Meidän ensimmäinen kasvihuone jäi pieneksi perheen kasvaessa, mutta yllättäen seuraava jäi suureksi isompien lasten muutettua kotoa pois, mutta onneksi keksimme sille muuta käyttöä. Aluksi kasvihuone toi säästöä ruokamenoihin. Vuosia myöhemmin iloa koko perheelle.
  Mahtavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   Teidän uimala on kyllä mahtava ratkaisu! Meillä ei ole lapsia, joten perheen kasvamista ei tarvitse ottaa huomioon tässä tapauksessa. Luulen, että suurin syy, miksi kasvari todennököisesti jää pian pieneksi on kasvava puutarhahulluus :D

   Mukavia toukokuun viimeisiä sinne!

   Poista
 7. Iloa on pieni kasvihuoneeni tuonut.. hinnaksi tuli perustuksineen alta 500€ joten kauan kestää säästöihin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi se ilo itse kasvatetusta ruuasta on ehdottomasti tärkeämpi onnenlähde.

   Sun kasvihuoneessa on aivan ihana sokkeli <3

   Poista
 8. Meilläkin oli tänä vuonna varhaisperunoiden idätys munankennoissa. Hirmu kätevää, kun multaa ei varise maahan. Kysyin tänä vuonna lapsilta, että laitanko kasvihuoneen pois ja haluavatko vielä omia kurkkuja ja tomaatteja, sillä kesälomalla tomaattien hoitaminen vähän rajoittaa suunnitelmia. Vastaus oli yksiselitteinen: haluamme! Eli kasvihuone jäi käyttöön.. onneksi, sillä en tiedä miten itse pärjäisin ilman sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hirmu kätevä keino. Ne on nopeaa napata tuosta sitten mukaan, kun päätyvät maahan tai lavaan.

   Fiksua jälkikasvua sulla :)

   Poista
 9. Toivottavasti kasvihuonehaaveesi toteutuu! Se kyllä vie viljelyt uusiin sfääreihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vaikka rakentaminen ei ole edes alkanut, saati paikkaa valittu, odotan jo omia tomaatteja ja basilikaa.

   Poista
 10. Pinterestistä löytyy itseltä ihan vastaava kansio ja vanhoja ikkunoitakin on jo kerätty haaveiden kasvihuonetta varten. Kuulemma täytyy kodin remontti vaan saada ensin päätökseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Mä hankin myös jo ensimmäiset ikkunat. Sellaiset, joita voi käyttää joko seinämallissa tai harjakattoisessa eli sopii kumpaan vaan päädyn. Tsemppiä sinne remonttiin ja kasvihuoneprojektiin!

   Poista
 11. Kasvihuone on ihan oikeasti ihmeellinen paikka! Nyt vaikka on lunta maassa reilusti ja kaikki jäässä... kuitenkin kun astut vielä tyhjään kasvihuoneeseen, mielen valtaa onnen tunne ja ajatus kesästä! Onnea hankkeelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se varmasti on :) Ja kasvihuoneista jää myös vahvoja muistoja. Olen lapsena vieraillut tomaattien ammattikasvattajan kasvihuoneessa ja muistan edelleen selvästi sen tuoksun. Se paikka oli ihmeellinen viidakko, jossa sain liukua resiinamaisilla keräysvaunuilla kiskoja pitkin.

   Poista
 12. Kasvatustalossa on tärkeintä avattavuus. Mitä avattavampi sitä helpommin taimet menee sisään ja kuolleet ulos. Samalla myös lämpötilaa saa nopeammin laskettua tarvittaessa mitä enemmän aukeaa. Voihan sitä vaikka tehdä moen kokoisia aukeavia luukkuja niin voi säädellä lämpötilaa tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on erittäin hyvä pointti, kiitos.

   Mä olen miettinyt, että kasvarissa (oli sitten seinämalli tai harjakattoinen) voisi olla ovet molemmissa päissä ja tietysti tuuletusikkunoita. Lisäksi läpikuljettavassa olisi se etu, että voisi ajaa kottikärryillä suoraan sisään.

   Poista