Sisällön tarjoaa Blogger.

Uusia kokeiluja omavaraistelun suhteen

Se on taas kuukauden ensimmäinen maanantai ja osana omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa #suuntanaomavaraisuus on jälleen aika puhua oman ruoan kasvatuksesta ja omavaraisuudesta. Kuukauden teemana on Tämän vuoden uudet kokeiluni, kasvimaalla tai muualla, jota voi käsitellä omasta näkökulmastaan tai kertoa omasta omavaraisuussuunnitelmastaan, sen etenemisestä, muutoksista ja vastoinkäymisistä. Tätä kirjoitussarjaa luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkeala- blogin Heikki. Linkit muiden teemapostauksiin löytyvät tekstin lopusta.

Ruusupavuille ruuvattiin säleiköt navetan seinään

Alku ei ollut se paljon puhuttu lupaava

Tämä on ollut kyllä melkoinen vuosi. Keväällä tuntui, etten varmaankaan jaksa koko vuonna enää yhtään projektia tai uutta asiaa, koska kuisti- ja kylpyhuoneremontti oli imenyt minusta kaikki mehut. Näin kävi, vaikka meillä oli ammattimies hommissa, eikä meidän tehtäväksi jäänyt, kuin katsoa päältä ja maksaa laskut. Sellaisessa välivaiheessa eläminen on kuitenkin aina jotenkin yllättävän rankkaa. Eikä kai vähiten tämän neuropsykologisen oirekuvan kanssa.

Ajan kanssa siitä väsymyksestä selvittiin ja kesän korvalla jo jaksoinkin taas aktiviisesti puuhailla. Siihen nähden hämmästyttävän paljon kaikkea onkin ehditty saamaan aikaan. Kaikki suunnitellut vihannekset ja juurekset saatiin kasvamaan ja muillakin omavaraistelun osa-aluilla ollaan ehditty etenemään.

Tämän vuoden omavaraistelukokeilujeni lista näyttää seuraavalle:
 • Villivihanneksista tänä vuonna kokeiltiin uutena maitohorsmaa. Sitä syötiin salaatissa sekä pannulla tankoparsan tapaan paistettuna. Aiemmin olen lähinnä kerännyt vuohenputkia tai ryöpännyt nokkosia. Viimeksi mainitutu olen puristellut niitä tiiviiksi palloiksi pakkaseen, josta niitä on helppoa sulattaa keittoihin, piiraisiin ja patoihin.
 • Mausteista olen tänä vuonna valmistanut itse ensimmäistä kerta lipstikkasuolaa (huuhtaistut ja vuorokauden kuivuneet lipstikat blenderiin suolan kanssa ja sitten kuivumaan joko kuivuriin tai leivinpaperin päälle) ja pizzamaustetta (ensin kuivataan yrtit ja sitten käytetään blenderissä mustapippurin ja valkosipulijauheen kanssa). 
 • Kasvimaalla olen kokeillut uusia lajeja, joiden satomenestys on vasta arvoitus:
   • Varsiparsakaali (Atlantis F1)
   • Palsternakka (White Gem)
   • Ruusupavut (Celebration)
   • Amppelitomaatit (Tom Yellow ja Tumbling Tom Red F1)
   • Runkotomaatti (Little Bing F1)
 • Käsitöiden saralla olen kokeillut paitojen neulomista. Olen aiemmin keskittynyt tekemään pääosin pieniä käsitöitä ja nyt olen innostunut näistä aikaa vievemmistä niin, että syksyksi on jo villahousut sekä puolitoista paitaa valmiina. 
 • Polttopuiden suhteen olemme kokeilleet uutuutena kuistiremontista jääneen purkutavaran polttamista koivuklapien seassa. Sen lajitteleminen oli jäätävä homma, joten ymmärrän, miksi monelta menee käyttökelpoisetkin maalattujen mukana sortille. Tämä on kuitenkin ollut meille merkittävä säästö.


Retiisit venähtivät tänä vuonna salakavalasti jättiläisiksi.


Edellämainitun listan lisäksi meillä oli vielä kaksi uutta omavaraisteluun liittyvää asiaa, jotka olisivat hyvinkin saattaneet toteutua jo tänä vuonna - sen verran paljon ne ovat meidän puheissamme kiertäneet. Ensimmäisenä niistä on sienipeti, jonka bongasin ensimmäisen kerran Satun blogista. Toinen keskustelua aiheuttanut asia on aurinkopaneelit ja oma sähköntuotanto. Täällä on, viimeksi juhannuksena, vertailtu pihapiirin eri rakennuksen kattoja, tarkoituksena löytää se optimaalinen paikka. Ei ehkä ole kovin kaukana, että kutsumme jonkun konsultin kylään. Kaikki vinkit asian suhteen ovat tervetulleita!


Tässä yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahoillaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan, projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.

Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen löydät täältä.


Muiden bloggaajien teemakirjoituksiin pääset tästä:

Kasvuvyöhyke 1


Jovela

https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2021/


Apilankukka

https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-mehilaiset/


Kakskulma

https://kakskulma.com/uuden-pihan-kasvatuskokeiluja/


Kasvuvyöhyke 2


Kohti laadukkaampaa elämää

https://varmuusvara.blogspot.com/2021/07/heinakuu-2021.html


Sarin puutarhat

https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/tomaatit-vattumaalla-kokeilu.html


Oma tupa ja tontti

https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/07/satokausi-alkoi.html


Kasvuvyöhyke 3


Tsajut

https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-7/


Mummon kirja

https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/07/kokeiluja.html


Torpan tyttö

https://torpantytto.com/2021/07/05/uusia-kasveja-ja-kokeiluja/


Rakkautta ja maanantimia

https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/07/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-7-uusia.html


Caramellia

https://caramellia.fi/heinakuu2021/


MetsäHeini

https://metsanheini.wordpress.com/2021/07/05/kesan-uudet-tuttavuudet/


Luomulaakso

https://luomulaakso.fi/?p=21379


Kasvuvyöhyke 4


Puutarhahetki

https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/unelmana-omavaraisempi-elama-uusia.html


Korkeala

https://www.korkeala.fi/kokeiluita-ja-kokemusta-21/


Kasvuvyöhyke 7


Korpitalo

https://korpitalo.wordpress.com/2021/07/05/7-heinakuu-uudet-kokeilut-kasvimaalla/


8 kommenttia

 1. Hellouta sinne suunnille lääniä! Kyllä se remontin keskellä eläminen on uuvuttavaa, vaikkei vasaraa itse heiluttelisi. Kaikenlaisia järjestelyitä ja paikoilleen laittamista piisaa aina, eikä se ole niin helppoa olla kotosallakaan, kun siellä häärää muita.

  Noista aurinkoenergiajutuista sellainen vinkki, että kurkatkaa https://virtesolar.fi Mitään kokemusta meillä ei näistä ole. Yritys oli Turussa puutarhamessuilla muutama vuosi sitten ja kiinnostuin itse heidän ohuista ja joustavista aurinkopaneeleista, jotka eivät ole niin möhköjä, kuten yleensä tapaavat olla. Meilläkin aurinkoenergia on tuolla ikuisuuden todo-listalla ja olen ajatellut, että sitten kun, tuollaiset uudemman suunnittelun keräimet voisivat olla meille sopivat. Saapas sitten aikanaan nähdä ;)

  Ihanaa kesää sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellouta vaan sillekin suunnalle lääniä <3 Se on just näin. On yllättävän rankkaa, kun on paljon melua ja epäjärjestystä. Vaikka toki lopputulos palkitsee!!

   Erityiskiitos vinkistä. Käyn kurkkaamassa. Kaikki ohuempi ja kevyempi kiinnostaa, kun on noi vanhat savitiilikatot. Ylipäätään arvelluttaa niihin mitään kiinnitellä, mutta saas nähdä.

   Ihanaa kesää sinne myös!

   Poista
 2. Ihailen sitkeyttäsi. Veti hiljaiseksi, kun luin "Elämää aivoinfarktin jälkeen". Ilman tuotakin remontin keskellä asuminen vie ihmisestä mehut.
  Meillä myös hyödynnetään remontista syntyvä poltettavaksi sopiva puutavara.
  Meillä on uimalana toimivan kasvihuoneen katolla vanhat aurinkopaneelit, joilla lämpiää uimalan suihkuvesi.
  Voin vain kuvitella, miten tehokkaat nykyaikaiset systeemit olisivat näillä helteillä.
  Omalle sähköntuotannolle peukkua. Jos olisimme nuorempia, aurinkoenergia olisi meilläkin varteenotettava vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsti <3 On jotenkin todella vaikeaa suhteuttaa sitä, mitä kaikkea jaksaa siihen, että olen 41-vuotias. Sitä jotenkin usein erheellisesti kuvittelee kykenevänsä muka samaan, kun ennen sairastumista. On ollut melkoinen itsetutkiskelun paikka tämä uusi elämä. Nykyään pitää hyväksyä sekin, että pelkästään liian kuumat ilmat ilmee minusta kaikki mehut.

   Onpa kätevä tuo teidän uimalan ratkaisu.

   Kaunista kesää sinne!

   Poista
 3. Naulojen nyppiminen käy ihan työstä, kokemusta on. Saunan pesässä on poltettu kesäaikaan joskus maalattuakin lautaa, pieniä määriä muun puun seassa. Lipstikka taitaa myös tykätä lämpimästä, ainakin meillä on kasvanut ennennäkemättömän isoksi puskaksi ja kukkii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sano muuta :D Oli kyllä melkoinen urakka. Onneksi palkaksi sai polttokelpoista puuta.

   Näin olen kuullut, että on ystäväpiirissäkin käynyt - on kasvanut aikuisen kokoisia lipstikkapensaita. Meidän lipstikka ei ole vielä yhtenäkään vuonna ehtinyt venähtää, kun syömme sitä joka päivä leivän päällä ja lisäksi teen suolaa, lipstikkakeittoa, lipstikkapottuja jne jne. Se on meidän lempiyrttejä :)

   Hyviä hellepäiviä sinne!

   Poista
 4. Remontin keskellä asuminen on kamalaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on! Vaikka sen todellakin tietää etukäteen, pääsee se kuitenkin yllättämään, miten kuluttava tilanne on. Lopputulos kuitenkin kiinnostaa niin paljon, että kerta toisensa jälkeen niihin hommiin tulee ryhdyttyä.

   Poista