Sisällön tarjoaa Blogger.

Vinkkejä talouskellarin käyttöönottoon?

Se on taas kuukauden ensimmäinen maanantai ja osana omavaraisuusbloggareiden yhteiskirjoitussarjaa #suuntanaomavaraisuus on jälleen aika puhua oman ruoan kasvatuksesta ja omavaraisuudesta. Kuukauden teemana on Kellarit ja säilöntä, jota voi käsitellä omasta näkökulmastaan tai kertoa omasta omavaraisuussuunnitelmastaan, sen etenemisestä, muutoksista ja vastoinkäymisistä. Tätä kirjoitussarjaa luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkeala- blogin Heikki. Linkit muiden teemapostauksiin löytyvät tekstin lopusta.Meillä rakastetaan ruuanlaittoa. Ruuan tekeminen ei ole minulle se pakollinen paha, jolla hankitaan keholle käyttövoimaa, vaan sitä voisi joku kuvailla vaikka harrastukseksi. Itse en sitä määrittelisi niin, vaikka tallennankin reseptejä kirjanmerkkikansioihin, jaan ystävien kanssa ideoita, nautin kauniiden kattausten tekemisestä, uusien makujen maistamisesta ja teen aina joka viikolle suunnitelman, johon kirjoitan lounaat ja illalliset. Viimeksi mainittu on paitsi mielekästä, myös säästää aikaa. Kaupassa meillä käydään noin kerran viikossa. Ja vaikken luokittele tapaani toimia harrastukseksi, on kaapissani nopeasti laskettuna noin 60 maustetta tai maustesekoitusta, joten kai voisi sanoa, että olen asiasta kiinnostunut. 

Koska olen kiinnostunut ruuanlaitosta, olen kiinnostunut myös ruuan raaka-aineiden tuoreudesta, laadusta ja kasvattamisesta. Samasta syystä olen hirvittävän huono tekemään kasvattamistani raaka-aineista säilykkeitä. Rakastan sitä, että ruuasta voi erottaa maistamalla sen raaka-aineet. Erilaiset soseuttamiset, hapattamiset ja hyytelöinnit tuntuvat minusta vieraille. Ryhtyessäni ruuanlaittoon otan ainekset mieluiten esiin tuoreena, jää- / viileäkaapista tai pakkasesta. Se, että ruuassa on värit ja vitamiinit tallella, on minulle tärkeää.Mitä meillä kasvaa ja miten se säilötään?

Tänä vuonna syötävien ja säilöttävien lista näyttää tälle:

Raitajuuret, punajuuret, keltajuuret ja valkojuuret:
Säilytetään sellaisenaan viileässä, osa raastetaan pakkaseen.

Porkkanat:
Säilytetään sellaisenaan viileässä.

Herneet:
Syötiin suoraan penkistä, salaateissa ja kesäkeiton seassa.

Retiisit:
Kylvetään ja syödään pienissä erissä pitkin kesää.

Perunat:
Kylvetään ja syödään pienissä erissä pitkin kesää.

Sipulit:
Varsia syödään pitkin kesää ja sipulit kuivataan.

Kesäkurpitsat:
Syödään pitkin kesää ja pakastetaan raasteena / kuutioina.

Avomaankurkut:
Syödään pitkin kesää ja säilötään maustekurkuiksi.

Mansikat:
Tulee niin pieni sato, että tulee syötyä.

Varsiparsakaalit:
Tuli niin pieni sato, että tuli syötyä.

Palsternakat:
Kasvatetaan ensikertaa, saa nähdä miten käy.

Ruusupavut:
Yritettiin ensi kertaa, muttei kasvanut paahteessa, joten säilömisestä ei todella tarviitse huolehtia.

Omenat:
Pakastan lohkoina. Ehkä kuivaaan taas pienen erän.

Marjat:
Pakastan. Punaviinimarjoista puoliso tekee mehua.

Yrtit:
Lipstikkaa kuluu meillä hurja määrä tuoreena. Isosta osasta tein lipstikkasuolaa.
Ruohosipulin pakastan tankoina.
Oreganon ja timjamin kuivaan.
Salvian, mintun, shison ja persiljan pakastan lehtinä. Näin ne säilyttävät minusta makunsa paremmin, kuin kuivattuina.

Suurinosa itsekasvattamastamme ruuasta menee siis joko suoraan käyttöön tai viileäsäilöön. Omenat, yrtit ja marjat pakastamme keittiön pakastimessa. Mehut, juurikkaat ja maustekurkut säilyvät vanhassa navettarakennuksessa sijaitsevassa jääkaapissa. Navetallamme on paljon säilytystilaa ja periaatteessa meidän olisi mahdollista hankkia sinne myös uusi jää- / viileäkaappi tai pakastin - käytettynä Torista. Ensisijaisesti haluaisin kuitenkin säilöä kaikki viileäsäilytystä vaativat ruuat energiatehokkaammin; keittiömme alla olevassa talouskellarissa.

Talouskellari keittiön alla on pelkkä pelottava loukko?

Kellariimme laskeudutaan vähän hankalia rappusia pitkin, hellamme edestä. Tila on muutaman neliön kokoinen ja niin matala, että sen lattialle astuttuaan on sinne kyykistyttävä. Kahdelta sivulta tilaa kehystää ihan pätevät hyllyt. Kellari ei ole missään mittakaavassa kaunis ja lisäksi se kantaa tällä hetkellä ainakin kymmenen viimeisen vuoden pölyjä, mutta ajaisi kuitenkin ehostettuna hyvin asiansa ruuan säilömisessä. Emme ole tosiaan vuosikymmeneen käyttäneet sitä mihinkään, emme edes saaneet tyhjennettyä sieltä hyllyille, aikaan ennen meitä, kasautuneita pulloja. Potentiaalinen se kuitenkin on, joten uskallanpa julkaista siitä kuviakin. Jos silmiesi verkkokalvot käpristyvät kaikesta ryönästä, niin kannattaa selata äkkiä ohi.Kellarista tulisi muokata piakoin käyttökuntoinen ja esteettisesti mielyttävämpi. Ainoa ongelma tässä on, ettei meillä kummallakaan ole minkäänlaista kokemusta kellarissa säilömisestä. Emme tiedä mihin vuodenaikaan kellarimme on käyttöön sopiva, millaiset maalit, materiaalit, hyllyt, laatikot tai varusteet parantavat tilankäyttöä ja ruuan säilymistä. Erityisesti kiinnostaa, mitä varotoimenpiteitä tulisi oppia, ettei tule pilanneeksi kaikkea - kellaria tai satoa.

Kummitustarinoita?

Tätä postausta kirjoittaessani mieleeni nousi muisto ajalta, jolloin vielä etsimme taloamme. Eräällä näytöllä, muistaakseni Iitissä, oli vastassamme ihastuttava pihapiiri potentiaalisine taloineen. Sisään astuessani huomasin heti, että talossa oli minulle aivan liian ahdistavat energiat. Intuitio kertoi sekunneissa, etten halunnut nähdä yhtään enempää. Asunnosta teki mieli lähinnä päästä pois. Hetken pihalla yksin harhailtuani puoliso tuli kertomaan, että talossa viime vuodet yksin elellyt henkilö oli, välittäjän kertoman mukaan, valanut betonilla keittiön alla sijainneen talouskellarin tarpeettomana umpeen. Liekö vaan kerännyt vettä vai saisiko tästä aikaan jotain ihan oikeita kummitustarinoita. Niin tai näin - torppa jäi hankkimatta ja päädyimme tänne. Hyvä niin!

Tämä mieleeni painunut muisto kellareista ei kuitenkaan ole saanut minua kammoamaan niitä. Olen hyvin kiinnostunut vastaanottamaan kaikki hyvät vinkit ja opit, ettei tarvitse mennä oman kantapään kautta. 

Kiitollisena otan vastaan kaikki tämän postauksen kommenttikenttään mahdollisesti kertyvän tiedon.


Aiemmat postaukseni omavaraisuusaiheiseen yhteispostaussarjaan liittyen löydät täältä.


Jos kellarit, säilöminen ja omavaraisuusasiat kiinnostavat kannattaa tsekata seuraava lista. Tässä yhteispostaussarjassa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kertovat tahoillaan omavaraisempaan elämään tähtäävistä suunnitelmistaan, projektien toteutuksista ja kommelluksista, joita matkan varrella saattaa sattua.


Muiden bloggaajien teemakirjoituksiin pääset tästä:


Kasvuvyöhyke 1

Jovela

https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2021/


Apilankukka

https://www.apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-8-maakuoppa/


Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat

https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/08/kellari-ja-tila-talvisailytykseen.html


Kasvuvyöhyke 3

Tsajut

https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-8/


Harmaa torppa

https://www.harmaatorppa.fi/2021/08/omavaraisuutta-vuodelle-2021-osa-elokuu.html


Caramellia

https://caramellia.fi/elokuu-2021/


Oma tupa ja tontti

https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/08/kurkkuresepti.html


Mikä itä

https://mikaita.fi/?p=807


Mummon kirja

https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/08/sato-talteen.html


Kasvuvyöhyke 4

Korkeala

https://www.korkeala.fi/perukellari-ja-sailonta/


Puutarhahetki

https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/202108unelmana-omavaraisempi-elama-sailonta_0743133561.html


Kasvuvyöhyke 5

Puutteela

https://puutteela.com/2021/08/02/elokuussa-kerromme-kellareistamme-ja-sailonnasta/


Korpikuusen tila

https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/08/suuntana-omavaraisuus-sailonta.html


Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo

https://korpitalo.wordpress.com/2021/08/02/elokuu-21-kellarit-ja-sailonta15 kommenttia

 1. Onko talouskellarissanne lämpö- ja kosteusmittari? Niistä kannattaa lähteä liikkeelle ja sitten selvittää mitä voitte säilöä siellä kyseisillä lämpöasteilla :) Toki voi myös pistää syksyllä koe-erät eri säilykkeistä ja juureksista ja tutustua sen mukaan talouskellarin ominaisuuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koe-erien säilöminen onkin hyvä idea, kiitos :)

   Lämpötilamittari on, kosteusmittari on vasta hankintalistalla.

   Poista
 2. Miten herkullisia kuvia, herahti ihan vesi kielelle.
  Kellariin kannattaa tosiaan laittaa lämpö-/kosteusmittari, sillä selviää hyvin mitä siellä kannattaa säilöä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   Juu kosteusmittari on hankintalistalla, lämpötilamittari siellä on. Ja sitten mun pitäisi jostain alkaa selvittelemään optimaalisia lämpötiloja ja kosteuksia asioiden säilömiselle. Ehkä Martat tietää :D

   Poista
 3. Purkkisäilykkeet säilyvät kaikissa kellareissa, samoin hiekkaan laitetut juurekset. Epäilenpä, että kellarinne on ihan kelvollinen myös perunoille. Näyttää siltä, että ei muuta kuin kellari käyttöön vaan, kyllä kokemus opettaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helka!

   Tämä oli erittäin helpottava tieto. Tunnustan, ettei ole ennen tätä postaussarjaa käynyt mielessäkään, että hiekassa voi säilöä. Nyt kun tarkemmin ajattelee, niin sehän on täysin järkeenkäypä juttu.

   Poista
 4. Ilmanvaihto ja kosteus ovat ne tärkeät ja tietty lämpötila. Olipa karmiva kummituskellari... 🥴

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sen olen tullut nyt oppineeksi. Onneksi ilmanvaihtokin vaikuttaisi olevan tuolla kunnossa. Täytyy vielä googlailla ne tarkemmat lämpötila- ja kosteussuositukset, kun niin konkreettista tietoa en tästä yhteispostaussarjasta vielä tullut löytäneeksi.

   Se oli - jännä juttu, että miksi se on pitänyt tuolla tavalla umpeen pistää.

   Poista
 5. Täällä toinen pysyvän kokkaustartunnan saanut katselee kieli pitkällä noita kuvia. Miten kaunista ja taatusti maistuvaa ruokaa!

  Tuo kellaritilahan on mainio kerrassaan, vaikka matala onkin. Laarikin valmiina juureksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna <3 Olipa kauniisti sanottu.

   Lähtökohdat on kunnossa juu - täytyy vaan lisätä valaistusta, hankkia kosteusmittari ja yleisen viihtyvyyden vuoksi kalkita seinät. Vaalea väri varmasti lisää valon ja tilan tuntua.

   Poista
 6. Herkullisen näköisiä aterioita.
  Minä myös haluaisin syödä kaiken suoraan, mutta satoa tulee niin rutkasti, että on pakko harrastaa myös säilömistä.
  Tuo kellaritilanne näyttää muuten meidän kellarilta, mutta on huomattavasti matalammat. Jos tilaa on riittävästi, portaiden askellusta voi muuttaa paremmin jalalle sopivaksi/turvalliseksi. Sinuna kokeilisin muutamilla tuotteilla, onko kellarin olosuhteet säilöntään sopivat.
  Mukavaa elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tykkään, että ruuassa myös visuaalinen puoli on tärkeä.

   Kiva kuulla, että tulee - sehän on iloinen asia. Se on talvella juhlahetkiä, kun saa oman maan ruokaa eteensä. Täytyy kyllä perehtyä tuohon kaikkeen säiilömiseen vielä tarkemmin ja löytää ne omat parhaat keinot.

   Tuo kokeileminen on hyvä vinkki, kiitos. Siitä voin aloittaa jo tänä syksynä, vaikken ehtisi kellaria muuten (valojen, portaiden jne osalta) parantamaaan.

   Mukavaa elokuuta sinne myös :)

   Poista
 7. Syöminen on hyvä tapa säilöä. Nyt saa vitamiinit pensaista, mustat viinimarjat ja karviaiset ovat kypsyneet ja ovat herkullisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on :) Meilläkin on marjat kypsyneet. Punaiset viinimarjat on jo mehustettu, karviaiset ja mustat viinimarjat odottavat poimijaa ja pakastamista.

   Poista
 8. Ilmanvaihto kannattaa selvittää, jos ei ole jo selvillä, että miten toimii ja verkottaa :) hiiret änkeää pienestäkin raosta, kun haistavat, että sapuskaa on. Hillot, mehut yms laittaisin tuonne ja kokeeksi sitten juureksia, niin, että näkee miten säilyy. Meillä oli edellisessä talossa keittiön alla myöskin "kellari", siellä mahtui kyllä seisomaankin, mutta siellä säilyi perunoita myöten kaikki hyvin, se oli valtavan iso apu pienessä talossa. Tuuletusputki verkotettiin ja talvella pidettiin kiinni, vähän tyyliin oikea kellari, eli kesä aikaan kuivatus tuulettamalla ja kaikki kosteutta keräävä pois.

  VastaaPoista