Sisällön tarjoaa Blogger.

KUN KESÄMÖKKI TÄYTYY PURKAA


Kreosootti. Siitä ehti muodostumaan meille uusi kirosana.


Teetimme, alunperin puolison suvun omistuksessa olleelle, kesämökillemme haitta-ainekartoituksen, koska siellä haisi pistävälle. Vuosien mittaan kuulema tutusti vaan mökille. Mökki on Puutalo Oy:n aikanaan toimittama malli Kesäkoto - ensimmäisiä tehdasrakenteisia mökkejä, joita 50-luvun lopussa rakennettiin. Mökillä ikänsä viettäneet sanoivat, että tälle täällä on aina haissut, eivätkä mahdollisesti siitä syystä osanneet asiaan tarttua. Mutta mua huolestutti - haju tarttui hiuksiin, pesuainepussiin ja viikonloppulaukkuun. Sitä oli vaikeaa saada lakanoista pesemällä pois. Haitta-ainekartoitus tehtiin poran kuppiterällä niin, että lattiaa ja seinää poraamalla päästiin käsiksi talon kaikkiin materiaalikerroksiin. Irroitetut pyöreät palat liimattiin paikoilleen reikiin, jotka jäivät melko huomaamattomasti huonekalujen alle ja taakse. Sekä reikien kautta, että esimerkiksi ala- ja yläpohjaan ryömimällä otettiin materiaalinäytteet, jotka suljettiin pieniin pakkauksiin ja toimitettiin laboratorioon analysoitavaksi. Tässä vaiheessa kuvittelin, että mikä lopputulos olisikin, siitä selviäisi varmaan otsonoinnilla ja joitain materiaaleja korvaamalla. Kartoituksessa kuitenkin selvisi, että tervapaperien lisäksi mökin kantavissa rakenteissa on käytetty ilmeisesti kreosoottia, koska PAH-yhdisteitä ilmeni analyysissä todella suurina pitoisuuksina. Se oli meille järkytys, jota en ensin tahtonut edes ajatella. Oli otettava aikalisä ja mietittävä tarkkaan, mitä tehdään. Nyt, vuosi kartoituksen jälkeen, alkaa suunnitelmat tuntumaan jo selvälle.Kesämökki on kaunis 50-lukulainen ja seisoo meren rannalla. Jos haitta-aineet olisivat sijainneet rakenteissa, jotka voisi turvallisesti ja kannattavasti korvata, se tehtäisiin. Tässä meidän tapauksessa mökistä ei vaan jäisi jäljelle mitään. Ei perustustuksia, alapohjan tukipuita, lattiaa eikä seiniä. Ulkoseinien tukipuut ja katon vasat voisi mahdollisesti säästää, mikäli haju ei olisi niissä voimakkaana, mutta multa osin purku vaatisi koko mökin luurangolle purkamisen, ilmaan nostamisen, uusien perustusten tekemisen ja mökin jälleenrakentamisen seinineen, välikattoineen ja lattioineen. Tällä menetelmällä olisimme saaneen saman mökin, yhtä lähelle rantaa. Kantavien rakenteiden kapselointikin voisi korjaustoimenpidesuositusten mukaan olla yksi vaihtoehto, muttei kuitenkaan suositeltu tapa toimia. Emmekä me halua ottaa niin suurta riskiä. Korjaamisen kustannukset menisivät täysin hukkaan, jos myöhemmin osoittautuisi, että ei olisi kannattanut. Sitäpaitsi en ole lainkaan vakuuttunut, että osaisin nauttia kesästä sen hajun aiheuttaman huolen keskellä. Näytteistä kuitenkin havaittiin, että PAH-yhdisteiden kokonaismäärä (seinien tervapapereissa ja alapohjan kantavien rakenteiden kyllätysaineissa) oli 18 000 mg/kg ja esimerkiksi kaatopaikalle hyväksyttävän jätteen raja-arvo PAH-yhdisteiden osalta on 40 mg/kg. Varmaa ei ole kuinka paljon yhdisteitä vapautuu materiaaleista hengitysilmaan, mutta tunnen oloni siellä silti turvattomaksi.


Vaihtoehtoisten menetelmien toteuttaminen niin, että ongelma poistuisi täysin voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Ensisijaisesti suosittelemme pitoisuuksia sisältäneiden materiaalien poistamista."Vaikka vanha mökki tietysti sisältää valtavasti muistoja ja tunnearvoa ei voi mitata rahassa, on mökkipaikalla upeinta kuitenkin rantatontti maisemineen. Puolisoni päätyi ostamaan sisareltaan osuuden ja pitkän harkinnan jälkeen päädyimme mökin purkuun ja uuden rakentamiseen. Meille siis kohoaa ensi vuonna uusi kesämökki. Toivomme, että mökin muistot jäävät tontille seikkailemaan, eivätkä muuta purkutavaran mukana sorttiasemalle.


Keittiö, olohuone ja kaksi makkaria 30m2 120m2

Uusi mökki tulee olemaan neljä kertaa vanhan kokoinen ja sijaitsemaan vanhan mökin yläpuolella - kaavan vaatiman 25 metrin etäisyyden päässä rannasta. Vanhassa mökissä oli keittiö, olohuone ja kaksi makuuhuonetta 30 neliössä. Uudessa kesämökissä ja sama huonejako, jonka lisäksi teemme sinne kylpyhuoneen vesivessoineen. Neliöitä tulee olemaan 120. Toivomme lopputuloksesta mahdollisimman huolivapaata taloa, jossa eläköityneet vanhempamme, ystäväperheet lapsineen ja me itse saisimme viettää lomapäiviä - ilman pimeässä taitettua matkaa pihan perälle. Samasta syystä mökin yhteyteen rakennetaan sähkösauna. Rantasauna toivottavasti saadaan säästää rakennusluvassa olevien neliöiden puitteissa, koska se sijaitsee nimensä mukaisesti rannassa ja on ihanan tunnelmallinen.Mökin rakentumisen vaiheita voi seurata paitsi täällä blogissa, myös Instagramissa.

Aiemmat tekstini kesämökistämme löydät täältä.


Lisätietoa PAH-yhdisteistä, kreosootista ja Puutalo Oy:sta löydät alla olevien linkkien kautta:


Wikipedia: Puutalo Oy

Kotiliesi: Kreosootti voi tulla kalliiksi – ratapölkyltä haiseva vanha talo tai mökki on riskiostos.

Archinfo: Suomen näyttely Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa 2020 kertoo unohdetun tarinan tehdasvalmisteisten puutalojen maailmanvalloituksesta.

Helsingin Sanomat (vain HS tilaajille): Kun sadattuhannet evakot tarvitsivat itselleen pikaisesti kodin, Puutalo Oy kehitti ratkaisun – menestystarina on jäänyt Suomessa vähälle huomiolle. 
2 kommenttia

 1. Onpa hurjaa! Mutta varmasti täysin oikea päätös <3 Innolla jään seuraamaan uuden mökin rakennusvaiheita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo - se on hurjaa ja surullistakin. Puoliso on projektin edetessä yhä helpottuneempi ja odottaa tulevaa. Mulle taas kävi niin, että viime kerralla mökin sisutusta riisuessa ja hävittäessä itketti eniten. Herättää siis näemmä monenlaisia tunteita ja molemmilla erilaisessa järjestyksessä.

   <3

   Poista